Персональний сайт викладача Подолянчука Володимира Василь...
Четвер, 24.08.2017, 00:17
Меню сайту

Категорії розділу
Матеріали для учнів [4]
Презентації [4]
Розробки уроків [1]

Вхід на сайт

Пошук

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 379

Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites

  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Головна » Файли » Охорона праці » Презентації

    Лікувально-профілактичне харчування. Фізіологіяпраці.
    [ Викачати з сервера (530.6Kb) ] 21.02.2016, 14:24

    Лікувально-профілактичнехарчування. Фізіологіяпраці.

    План

    1. Лікувально-профілактичне харчування.
    2. Фізіологія праці.
    3. Граничні норми піднімання та переміщення вантажів.

     

    Слайд 1

    • Працівники, які зайняті на роботах з тяжкими та шкідливими умовами праці, безкоштовно забезпечуються лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами відповідно до статті 9 Закону України «Про охорону праці». Підприємства самостійно вирішують усі питання, пов'язані з безкоштовною видачею робочим та службовцям лікувально-профілактичного харчування, молока або інших рівноцінних харчових продуктів. Молоко видається по 0,5 л за зміну незалежно від її тривалості у дні фактичної зайнятості працівника. Не дозволяється сплата молока грошима, заміна його іншими товарами або продуктами. Працівникам, які одержують безкоштовно лікувально-профілактичне харчування у зв'язку з особливо шкідливими умовами праці, молоко не видається.
      Слайд 2
    • Лікувально-профілактичне харчування видається працівникам, які зайняті на роботах з особливо шкідливими умовами праці, з метою поліпшення стану їхнього здоров'я та запобігання професійним захворюванням.
      Безкоштовна видача працівникам лікувально-профілактичного харчування проводиться у дні фактичного виконання ними робіт на виробництві, за професіями та на посадах, що передбачені переліком виробництв, професій і посад з особливо шкідливими умовами праці, а також у дні хвороби з тимчасовою втратою працездатності, якщо захворювання є професійним і хворий не госпіталізований.

    Слайд 3

    • Лікувально-профілактичне харчування працівникам видається у вигляді гарячих сніданків до початку роботи. В окремих випадках за погодженням з медико-санітарним пунктом підприємства видача таких сніданків дозволяється в обідню перерву. Передбачено також видачу лікувально-профілактичного харчування працівникам на дому готовою їжею та продуктами.

     

    Слайд 4

    Призначення  лікувально-профілактичного харчування

    • Нейтралізація шкідливих речовин
    • Елімінація (виведення токсичних речовин з організму)
    • Репарація пошкодженого органу
    • Підвищення захисних функцій фізіологічних бар’єрів організму
    • Вплив на процеси біотрансформації ксенобіотиків (стимуляція або гальмування)
    • Активізація антиоксидантних систем
    • Підвищення загальної опірності організму,  компенсація дефіциту нутрієнтів

    Слайд 4

    Види та раціони ЛПХ

    • №1 Радіонукліди та іонізуюче випромінювання
    • №2 Сполуки фтору, лужні метали, хлор, ціанисті сполуки, окиди азоту, кислоти
    • №2а Хром і його сполуки, хім. алергени
    • №3 Сполуки свинцю
    • №4 Хлоровані вуглеводні, сполуки арсену, телуру, ртуті
    • №4а Фосфор та його сполуки
    • №4б Аміно- та нітросполуки бензолу
    • №5 Тетраетилсвинець, бромовані вуглеводні, сірковуглець, сполуки марганцю та барію

    Слайд 5

    Фізіологія праці — це розділ фізіології людини та гігієни праці, який вивчає вплив трудової діяльності та умов праці на фізіологічні функції людини. Досліди з фізіології праці проводяться під час роботи та поза нею і включають хронометраж трудових процесів і відпочинку, реєстрацію роботи серця та м'язів, мозку, ритму дихання, оцінку зміни працездатності під час короткочасних дозованих та довготривалих за часом різноманітних фізичних і психічних навантажень.
    Сучасними проблемами фізіології праці є діагностика і прогноз працездатності, напруженості та втоми, вивчення фізіологічних механізмів навчання і адаптації до праці з метою розробки фізіологічних принципів і критеріїв раціонального режиму праці та відпочинку, професійної орієнтації та добору їх вирішення спрямоване на збереження здоров'я та забезпечення ефективності праці.

    Слайд 6

    • Надмірні фізичні та психологічні навантаження у разі порушення режимів праці та відпочинку призводять до втоми організму. Відсутність відпочинку призводить до тимчасових, а згодом і стійких патологічних порушень, які можуть стати причиною різноманітних, часто серйозних професійних захворювань.

      Працівникам надається перерва для відпочинку та харчування протягом не більше 2-х годин, яка не входить до робочого часу.

    Слайд 7

    • Спеціальними нормативними актами для деяких категорій працівників встановлені додаткові перерви для відпочинку, які входять до робочого часу і відповідним чином оплачуються (на відміну від основної обідньої перерви). До таких додаткових перерв належать:

      перерви для обігріву;
      перерви для працівників у шкідливих умовах праці;
      перерви для відпочинку на різних видах вантажно-розвантажувальних робіт.

    Слайд 8

    • Відповідно до законодавства (додаток 11), підлітків заборонено призначати на роботи, пов'язані виключно з підійманням, утриманням або переміщенням важких речей. А до тривалої роботи з підіймання та переміщення важких речей підлітки до 15 років взагалі не допускаються (табл. 5). Робота підлітків з вантажами не повинна становити понад 1/3 робочого часу.

    Слайд 9

    Граничні норми піднімання та переміщення вантажів підлітками під час короткочасної та тривалої роботи

    Календарний вік, років

    Граничні норми ваги вантажу, кг

    Короткочасна робота

    Тривала робота

    Юнаки

    дівчата

    Юнаки

    дівчата

    14

    5

    2,5

    -

    -

    15

    12

    6

    8,4

    4,2

    16

    14

    7

    11,2

    5,6

    17

    16

    8

    12,6

    6,3

     

    Слайд 10

    • Граничні норми підіймання та переміщення вантажів вручну для жінок становлять 10 кг — при підійманні та переміщенні вантажів з чергуванням з іншою роботою.

      При підійманні та переміщенні вантажів постійно протягом робочої зміни гранична норма становить 7 кг.
    Категорія: Презентації | Додав: vovan | Теги: граничні норми піднімання вантажів , Лікувально профілактичне харчування, фізіологія праці
    Переглядів: 217 | Завантажень: 6 | Рейтинг: 5.0/1
    Всього коментарів: 0