Персональний сайт викладача Подолянчука Володимира Василь...
Вівторок, 25.07.2017, 09:47
Меню сайту

Категорії розділу
Матеріали для учнів [28]
Презентації [0]
Розробки уроків [0]

Вхід на сайт

Пошук

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 378

Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites

  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Головна » Файли » Агротехнологія » Матеріали для учнів

    Технологія вирощування зернобобових культур
    [ Викачати з сервера (13.2Kb) ] 27.11.2014, 21:58

    Технологія вирощування зернобобових культур

    План

    1.      Народногосподарське значення культур.

    2.      Біологічні особливості культур.

    3.      Попередники у сівозміні.

    4.      Основний обробіток грунту.

    5.      Внесення добрив.

    6.      Сівба культури.

    7.      Догляд за посівами.

    8.      Збирання врожаю.

     

    1. Серед зернобобових культур за посівною площею горох у нашій країні займає перше місце. Його використовують як продовольчу і кормову куль­туру, крім того, горох — цінний попередник, який накопичує в коренях азот з повітря.
    2. Серед зернобобових горох має найкоротший період вегетації (70- 120 днів), що сприяє використанню його як попередника озимої пшениці. Горох невибагливий до умов вирощування, сходи з'являються при темпера­турі 1-2°С, переносить приморозки до 4-5°С.

    Горох порівняно вологолюбна рослина, транспіраційний коефіцієнт йо­го дорівнює 500. Найпридатніші для вирощування гороху — чорноземи, на яких збирають до 50 ц/га зерна. Найпоширеніші такі сорти: Труженик, То­паз, Неосипаючий, Харківський-85.

    1. Кращими попередниками гороху є озима пшениця, просапні кульутри. У зв'язку з тим, що після озимих зернових у Степу найчастіше розміщують просапні культури, горох висівають переважно після кукурудзи на зерно. В усіх зонах можна розміщувати горох після ячменю і вівса, якщо ґрунти чисті від бур’янів.
    2. У цілому основний обробіток ґрунту такий самий, як і під ранні ярові зер­нові культури. У системі передпосівного обробітку ґрунту під горох велике значення має вирівнювання ґрунту і післяпосівне коткування кільчасто-шпоровими катками з передпосівною культивацією на глибину загортання насіння.
    3. Гній під горох зазвичай не вносять, а в основному удобренні використо­вують фосфорні добрива з розрахунку 40-60 кг/га діючої речовини (в Степу калійні добрива не вносять, оскільки його в достатній кількості накопичено в ґрунті).
    4. Найкраще висівати горох у ранні строки — одночасно з сівбою ранніх зернових. Більш поширеним способом сівби гороху є звичайний рядковий, а на менш окультурених, зокрема забур'янених полях, ефективний вузько­рядний. Для цього використовують сівалку СЗУ-3,6, встановлюючи її на верхній висів.

    У Степу доцільно сіяти горох сівалкою СЗП-3,6, яка одночасно ущільнює ґрунт.

    Глибина загортання насіння залежить від стану грунту. При достатній кількості вологи вона повинна становити 5-6, а на сухих та супіщаних ґрун­тах 7-8 см.

    Норму висіву встановлюють, враховуючи спосіб сівби, кліматичні умови та фракцію насіння. Для Лісостепу оптимальною нормою висіву є 1,1 -1,4, а в Степу — 0,9-1, млн/га схожих насінин. Для великонасінних сортів це ста­новить 250-350, для середньо- і дрібнонасінних — 200-250 кг/га. При сівбі вузькорядним способом норму висіву збільшують на 10-15%.

    1. Для боротьби з бур'янами горох після появи сходів боронують. Гербіцид Стефаль (прометрін) вносять відразу після сівби, загортаючи його борона­ми. Збирати горох краще роздільним способом, бо в суху погоду боби розтріскуються і насіння висипається, а у вологу — вражується грибними хворобами і швидко псується.
    2. Починають косити горох, коли пожовтіють 2- 3 нижніх яруси бобів, жатками ЖРБ-4,2; ЖРБ-3,5А.

    Підсушений у валках горох обмолочують комбайнами із застосуванням підбирача ПС-2. Для підбирання та обмолочування валків гороху доцільно використовувати комбайн з полотняно-транспортерними підбирачами. Щоб запобігти втратам і забезпечити рівномірне надходження рослинної маси до молотильного апарату, переобладнують та зменшують швидкість обертання барабана. Зазор між барабаном і підбарабанням, навпаки, збільшують вра­ховуючи більший розмір гороху ніж пшениці.

    Категорія: Матеріали для учнів | Додав: vovan | Теги: біологічні особливості гороху, сівба і догляд за посівами та збира, основний обробіток грунту та внесен, народногосподарське значення гороху
    Переглядів: 516 | Завантажень: 29 | Рейтинг: 5.0/1
    Всього коментарів: 0