Персональний сайт викладача Подолянчука Володимира Василь...
Вівторок, 25.07.2017, 09:43
Меню сайту

Категорії розділу
Матеріали для учнів [28]
Презентації [0]
Розробки уроків [0]

Вхід на сайт

Пошук

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 378

Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites

  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Головна » Файли » Агротехнологія » Матеріали для учнів

    Технологія виконання коткування.
    [ Викачати з сервера (14.9Kb) ] 12.04.2015, 18:50

    Технологія виконання коткування.

    План.

    1.      Поняття про операцію коткування.

    2.      Види котків та їх застосування.

    3.      Якість коткування.

     

    1. Коткування — це обробіток ґрунту котками, які ущільню­ють брили та великі грудки і вирівнюють поверхню поля. Для коткування використовують котки різної конструкції: гла­денькі, рубчасті, кільчасто-зубчасті, кільчасті, кільчасто-шпо- рові. За масою вони бувають легкі (0,05—0,2 кг/см2), середні (0,3—0,4 кг/см2) і важкі (понад 0,5 кг/см2).

     

    1. Гладенькі котки з циліндричною поверхнею ущільнюють в основному верхній шар ґрунту і слабо діють на глибші шари. Кращими вважають трисекційні котки, вони більш придатні для роботи на полях з нерівною поверхнею. Ширина захвату секцій котків становить 1,25—1,5 м, а діаметр — 40—50 см. Маса котка 300—400 кг на 1 м його довжини при коткуванні сухого ґрунту і 100—150 кг, якщо верхні шари ґрунту достат­ньо зволожені. Залежно від кількості води тиск водоналивного котка на ґрунт можна змінювати від 2,3 до 6 кг на 1 см ширини захвату.

    Кільчасті котки складаються з ряду металевих кілець, на­саджених на одну вісь. Поверхня такого котка ребриста. Тиск на 1 см захвату коливається від 2,4 до 4,2 кг. При однаковій ма­сі кільчастий коток ущільнює ґрунт на більшу глибину, ніж гладенький. Масу котка регулюють баластом у ящиках на бата­реях. Кільчасто-шпорові котки краще ущільнюють ґрунт і по­дрібнюють брили, ніж звичайні кільчасті, одночасно розпушу­ючи поверхневий шар ґрунту.

    Ущільнюють ґрунт котками для:

    •  збільшення капілярності ґрунту і контакту насіння з ним (посилюється надходження вологи до насіння і прискорюється поява сходів). Найефективніше коткування в посушливі роки та при запізненні з сівбою;
    •  створення умов для неглибокого і рівномірного загортання насіння та запобігання небажаного осідання ґрунту після сівби;
    •  зменшення провітрювання і випаровування, коли в ґрун­ті, особливо в посушливу літню погоду, води мало і переважає конвекційно-дифузний рух вологи. Це буває насамперед при підготовці ґрунту під озимі, які висівають після зайнятих па­рів і особливо непарових попередників. Якщо ґрунт обробле­ний неякісно, для подрібнення брил також застосовують кот­кування.

     

    1. Якість коткування залежить від розмірів і маси котків. Ко­ток з малим діаметром діє здебільшого на поверхневі шари, тоді як котки з більшим діаметром рівномірно ущільнюють і глибші шари ґрунту. При збільшенні діаметра котка зменшується тяго­вий опір знаряддя. Тому бажано, щоб діаметр котків був не мен­шим як 50 см (рух таких котків рівномірний). Тиск котка на ґрунт збільшується при повільному русі знаряддя.

    Нерідко дія котка зовсім незначна через невелику його ма­су. Занадто важкі котки надмірно ущільнюють ґрунт. Маса котка має бути 3—4 кг на 1 см захвату, або 0,3—0,4 кг/см2 (біль­ше на легких ґрунтах з меншими запасами вологи і менше — на важких і більш вологих).

    Коткування застосовують перед сівбою, якщо насіння дріб­не і треба забезпечити неглибоке і рівномірне його загортання. Нині передпосівне коткування широко застосовують і при ви­рощуванні цукрових буряків, кукурудзи та інших культур, що сприяє рівномірному загортанню насіння, прискоренню по­яви сходів. У системі передпосівного обробітку під ярі культу­ри пізніше строків сівби (кукурудза, соняшник, просо, гречка) коткування можна проводити двічі: після першої глибокої культивації 'ґа перед сівбою.

    У посушливих районах ґрунти коткують для зменшення дифузного випаровування вологи. Коткуванням ущільнюють ґрунт, якщо оранку провели незадовго до сівби. Це має велике значення під час сівби озимих по зайнятих парах і після непа­рових попередників, у системі обробітку чистих парів після перших глибоких культивацій (навесні і на початку літа).

    Коткують ґрунт після сівби цукрових буряків, кукурудзи, гороху, проса, гречки та інших культур. Рідше коткують ранні колосові, хоча робити це доцільно і на посівах цих культур (як­що весна посушлива). Для післяпосівного коткування доціль­ніше використовувати рубчасті котки, особливо в районах, де є загроза утворення кірки та видування ґрунту.

    Коткуванням після сівби до появи сходів запобігають утво­ренню нещільної завислої кірки (рубчастими або кільчастими котками).

    Навесні на посівах озимих, де спостерігається випаровуван­ня, доцільно провести коткування рубчастими котками.

    Коткуванням знищують завислу льодову кірку на посівах озимих і багаторічних трав (кільчастими котками).

    Щоб зменшити випаровування з поверхні ґрунту, після гла­деньких котків ґрунт обробляють легенькими борінками, які розпушують його на глибину не більше як 1 см. Після рубчастих котків потреби у додатковому боронуванні здебільшого немає, оскільки поверхню ґрунту вони залишають злегка розпушеною.

    Категорія: Матеріали для учнів | Додав: vovan | Теги: якість виконання коткування., види катків та їх застосування, поняття про коткування
    Переглядів: 1020 | Завантажень: 29 | Рейтинг: 5.0/1
    Всього коментарів: 0