Технологічний процес збирання врожаю зернових культур.
Способи збирання врожаю зернових культур.
Збирання врожаю зернових культур є завершальним етапом усього процесу виробництва зерна. Тому від якості його виконання залежить доля не тільки врожаю, а й тих ресурсів і коштів, що були використані на всіх попередніх етапах (унесення добрив, підготовка ґрунту, сівба тощо).
Технологічний процес збирання врожаю передбачає виконання таких операцій: зрізування стебел або обчісування суцвіть, обмолочування, розподіл продуктів обмолоту на зерно і незернову частину врожаю, вивантажування зерна в засіб для транспортування до місця післязбиральної обробки.
Для виконання технологічного процесу класичного збирання технології зернових потрібно застосовувати двигуни потужністю 250-700 к.с. для комбайнів пропускною здатністю від 3 до 12 кг/с. З огляду на це виникає потреба щодо подальшого вдосконалення технології збирання зернових прямим комбайнуванням. Тому розглянемо традиційні технології обмолочування зерна.
Зернові культури Обирають комбайновим і некомбайновим способами. Комбайновий спосіб може бути однофазним (пряме комбайнування) і двофазним (роздільне комбайнування) з одночасним збиранням незернової частини врожаю і наступною обробкою зерна на стаціонарних зерноочисних агрегатах і комплексах післязбиральної обробки врожаю. Некомбайновий спосіб збирання зернових культур - це технологія збирання зернових культур з обробкою врожаю на стаціонарних комплексах.
Пряме (однофазне) комбайнування передбачає зрізування стебел, обмолочування хлібної маси, відокремлення зерна від соломи, очищення зерна від домішок і збирання продуктів обмолоту (зерна, полови й соломи). Усі ці операції виконують комбайном у мобільному процесі збирання. Очищене зерно спрямовується до бункера комбайна, а солому і полову укладають у копиці чи валки на полі або подрібнюють і збирають чи розкидають по полю.
Роздільне (двофазне) комбайнування полягає в тому, що стебла спочатку зрізують валковими жатками й укладають у валки для підсихання і достигання (перша фаза), а за 3-5 днів підбирають валки комбайнами, обладнаними підбирачами (подальший процес відбувається так само, як і за однофазного способу). Так збирають культури, що нерівномірно достигають, забур'янені хліба.
Технології збирання незернової частини врожаю за прямого й роздільного комбайнування також різні: копицева, валкова та потокова (з утворенням паків і рулонів).